Voeding voor het brein/PNEI

Onze lichaamsfuncties zijn afhankelijk van een goed functionerend brein. Gelukkig kunnen we zelf veel doen om ons zenuwstelsel optimaal te laten functioneren!

Het centrale zenuwstelsel wordt bijna volledig gereguleerd door aminozuren en peptiden. Uit deze voedingsstoffen maken wij neurotransmitters aan. Er zijn er meer dan 50 en de vier meest belangrijke zijn Dopamine, Acetylcholine, Gaba en Serotonine. Communicatiesystemen in het lichaam worden hierdoor beïnvloed. Ze hebben een belangrijke rol in ons functioneren als mens.

We kunnen het ons niet veroorloven om ons neurotransmitter-evenwicht te verliezen. Ons functioneren gaat dan sterk teruglopen en er gaan allerlei, diverse klachten ontstaan. Gelukkig kunnen we met voeding, in de meeste gevallen, het evenwicht weer herstellen.

Neurotransmitters zijn communicatiemoleculen die worden gemaakt uit de voeding die we eten. Ze hebben een belangrijk effect op je lichamelijke en mentale fitheid, reactiesnelheid, motoriek, immuunsysteem, geheugen, aandacht, concentratie, gevoel en persoonlijkheid. Ze zijn opgebouwd uit eiwit (proteïne) afkomstig van zowel dierlijke als plantaardige eiwitbronnen. Deze eiwitten bestaan uit aminozuren, er zijn er 22 met verschillende unieke vorm en functie. Zo is het dus mogelijk om met deze ‘bouwsteentjes’ meer dan 50.000 verschillende vormen van eiwitten aan te maken. Deze kunnen overal in ons lichaam voorkomen, niet alleen in het brein, maar ook in bijvoorbeeld de spieren en organen. Communicatie tussen ons brein en bijvoorbeeld de spieren en organen verloopt via de eerder genoemde neurotransmitters.

Meer over deze communicatie en de invloed van de vier belangrijkste neurotransmitters kun je nalezen op de site van de Natuur Diëtisten Nederland, Voeding voor uw hersenen